Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Dodávka trik modrých s dlouhým rukávem a spodků modrých dlouhých k zásahovému oděvu
Odesílatel Hana Hellebrandová
Organizace odesílatele Záchranný útvar HZS ČR [IČO: 75152304]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 29.07.2015 11:44:21
Předmět Dodatečné informace č.1

Dne 27.7. 2015 obdržel zadavatel dotaz v rámci veřejné zakázky malého rozsahu „Dodávka trik modrých s dlouhým rukávem a spodků modrých k zásahovému oděvu“ uveřejněnou pod č.j. ZU-16-15-/2015.
Dotaz:
Náš dotaz se týká specifikace gramáže. Domníváme se, že Vámi uvedená gramáž, je značně omezující pro uchazeče, kteří se chtějí zúčastnit tohoto VZ.

Dle našich zkušeností z praxe a testování, je nižší gramáž spodního prádla se sníženou hořlavostí, které má ve svém složení podíl přírodního vlákna spíš nevýhodou. Při dlouhodobé práci v zásahovém oděvu dochází k termoregulaci (pocení, zvýšení teploty těla...) a zde nastupuje spodní prádlo, které by mělo pojmout (absorbovat) pot a po té pozvolna propouštět (odpařovat) do dalších vrstev zásahového oděvu. Z našich zkušeností bychom v případě dotazu zákazníka, doporučili pod zásahový oděv spodní prádlo, které bude mít ve svém složení min 30% podíl přírodních vláken a vyšší gramáž 220-280 g/m2 . Spodní prádlo v rozmezí této gramáže má i další nespornou výhodu, a to izolační, kterou ocení hlavně nositel při vystavení sálavému teplu, plameni v zásahovém oděvu.
Námi vyráběné spodní prádlo je vyráběno v gramáži 270 g/m2. Přílohou zasílám materiálový list, kde můžete vidět složení úpletu. Jeho výhodou je 30% bavlněných vláken a 3% antistatických vláken. Tento úplet byl testován v FOK, ve výcvikovém zařízení Zbiroh při výcviku a dále při běžném nošení pod zásahovým oděvem u podnikových hasičů.
Hlavní výhodou vyšší gramáže spodního prádla se sníženou hořlavostí, které je určeno převážně pod zásahový oděv, je jeho velká kapacita absorpce potu nositele, při náročných či dlouhodobých zásazích, činnostech a výcvicích.
Na základě výše uvedených informací, které se opírají o dlouholeté zkušenosti, testování a reference, prosíme o Vaše vyjádření k možnosti úpravy / změny gramáže ve specifikaci VZ.

Odpověď :
Pro potřeby Záchranného útvaru HZS ČR je námi uvedená plošná hmotnost 175 ± 5% g/m2 spodního prádla postačující. Naše potřeby vychází z praktických poznatků a specifičnosti práce v rámci HZS ČR. Na základě výše uvedeného, zadavatel nebude provádět úpravy ve specifikaci VZ.


Bc. Pavel Kubeš
vedoucí pracoviště veřejných zakázek
Záchranný útvar HZS ČR, Opavská 29, 748 01 Hlučín
tel: 725 223 217, 950 749 331, fax: 950 749 001
e-mail: pavel.kubes@zu-hlucin.izscr.cz